Właściwości soku z pomidora

Sok pomidorowy określa się mianem największego przyjaciela serca, ponieważ jest bogaty w likopen, a do tego posiada mnóstwo polifenoli, beta-karotenu i potasu.

Pomidor jest też ciekawym wyjątkiem wśród warzyw, ponieważ większość z nich jest najzdrowsza w formie surowej lub jako soki. Pomidory są jednak lepsze po ugotowaniu, ponieważ proces ten uwalnia likopen i staje się on łatwiej dostępny nawet niż w suplementach diety.

Działanie soku z pomidora

Sok z pomidora to antyoksydant o działaniu zwalczającym nowotwory. Skutecznie walczy z rakiem prostaty, jelita grubego i jajników. Dzięki niemu geny są chronione przed przypadkową mutacją. To działanie ma przede wszystkim likopen, ale także polifenole. Korzystanie z soku pomidorowego obniża poziom tak zwanych biomarkerów stresu oksydacyjnego, czynników związanych z ryzykiem wystąpienia raka.

Pijąc sok z pomidora ograniczamy agregację płytek krwi (patologiczną krzepliwość), chronimy mózg przed udarem, zapobiegamy miażdżycy i obniżamy ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, poprawiamy kondycję stawów i układu odpornościowego, zapobiegamy rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a nawet blokujemy negatywne skutki działania promieniowania ultrafioletowego na naszą skórę.

Właściwości pomidorów

Ważny jest wpływ soku pomidorowego na tkanki łączne, w tym błony śluzowe. Powinny go pić osoby z egzemami, a płukać nim usta warto w przypadku istnienia tam owrzodzeń. Jest to też skuteczny sposób na oparzenia, jeśli zmieszamy do z maślanką i pozostawimy na pół godziny na ranie.

Wartość odżywcza soku z pomidorów

Po sok z pomidorów powinny sięgać także osoby, które chcą walczyć z nadwagą. Pomaga on bowiem w usprawnieniu trawienia i przyspieszeniu pracy metabolizmu. Jesteśmy po nim odprężeni i mamy więcej energii. Szczególne znaczenie mają tutaj liczne witaminy - A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy – oraz minerały - potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Nie można zapominać też o wpływie błonnika oraz soli mineralnych na usprawnienie podstawowych procesów biologicznych w naszym ciele.

Story Page