Śniadanie z Superfoods

W lecie moimi ulubionymi śniadaniami są zielone smoothie, miseczki owocowe, puddingi chia, granole lub schłodzone surowe płatki owsiane. Teraz, kiedy trochę się ochłodziło, wchodzę w tryb jesienny, a to oznacza zmianę w moich nawykach żywieniowych. Mam naturalnie zimną konstytucję, więc nie ma dla mnie nic bardziej pocieszającego niż ciepła miska śniadaniowa z superfoods z pocieszającymi przyprawami.

Ten przepis jest wolny od glutenu, cukru, nabiału, soi i jajek, a także zawiera mój ulubiony zdrowy tłuszcz - kokos. Nie jest to słodkie śniadanie, ponieważ nie ma w nim słodzika ani owoców, a właśnie dlatego je lubię. Głębię i smak uzyskuje dzięki przyprawom. Jest to idealny pierwszy posiłek po oczyszczaniu, ponieważ jest bardzo delikatny, czysty i lekkostrawny. Proso jest ziarnem podobnym do ziarna All Star, ponieważ w przeciwieństwie do innych ziaren, ma zasadowe pH, kiedy jest trawione w organizmie. (1) Możesz zastąpić proso innymi bezglutenowymi ziarnami, takimi jak brązowy ryż lub komosa ryżowa, i zmieniać przyprawy, aby uzyskać swój własny skręt, ale ja właśnie w ten sposób przygotowuję swoje!

Superfood Breakfast Bowl Składniki

  • 1 filiżanka prosa
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka zmielonego korzenia kurkumy
  • 1 łyżka ziaren wanilii
  • 2 łyżki mesquite
  • ¼ filiżanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki płatków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wskazówki

  1. Dodać 2 szklanki wody i 1 szklankę prosa do rondla i doprowadzić do wrzenia.
  2. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż proso wchłonie większość wody (ok. 15 minut).
  3. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut, aby proso mogło w pełni wchłonąć płyn i nieco ostygnąć. Otrzymamy około 3 i pół filiżanki ugotowanego prosa.
  4. Pozostawiając 1 filiżankę ugotowanego prosa w rondlu, wyjmij resztę i przechowuj w lodówce do późniejszego wykorzystania w tygodniu.
  5. Umieść rondel z powrotem na małym ogniu i dodaj cynamon, kurkumę, imbir, orzechy włoskie, rozdrobniony kokos, olej kokosowy i różową sól. Mieszaj razem, aż się podgrzeją i całkowicie połączą.

Uwaga: ponieważ nie jest to słodkie śniadanie, nie krępuj się dodać odrobinę klonu, miodu lub nektaru kokosowego do smaku.

Zalety składników

Proso - bezpieczne dla osób na diecie candida, ponieważ nie karmi drożdży, jest lekkostrawne i zasadotwórcze.

Proszek z mesquite - 1 łyżka stołowa mesquite ma 15% DV żelaza, 8% DV wapnia, 18% DV manganu, 6% DV magnezu, 6% DV miedzi i 8% DV potasu. Zawiera również 6 g błonnika pokarmowego, czyli 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik!

Cynamon - w licznych badaniach wykazano, że pomaga regulować poziom cukru we krwi po posiłkach.

Korzeń kurkumy - bogaty w antyoksydanty i skuteczny środek przeciwzapalny, który pomaga w bólach stawów i zapaleniu stawów.

Kokos - doskonałe źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które pomagają organizmowi wykorzystywać tłuszcz jako paliwo.

Smacznego!

Story Page